MojEvro

Kako čistimo vosek v ušesih

Številne blokade ušes se očistijo same, lahko pa uporabite tudi:

Mehčala, znana kot cerumenolitiki. To so olja ali ušesne kapljice, ki zmehčajo ali razbijejo vosek, da pomagajo pri odstranjevanju. Namakanje ali brizganje ušes. To je čiščenje voska z uporabo tople vode v ušesnem kanalu. To je včasih mogoče storiti doma. Ta metoda ni primerna za ljudi, ki imajo pogosto vnetje ušes ali ki imajo perforirani bobnič ali kirurško vstavljene cevke za uho.
Fizično odstranjevanje s sesalno napravo ali instrumentom. To mora vedno opraviti zdravnik ali drug zdravstveni delavec.

Kateri izdelki brez recepta (OTC) varno odstranijo ušesni vosek doma?

Veliko ljudi se bo odzvalo na zdravljenje z naravnimi in domačimi zdravili, na primer:

Uporabite nekaj kapljic ogretega oljčnega olja, mineralnega olja, mandljevega olja, otroškega olja ali glicerinskih ušesnih kapljic ali sprejev v uho, da zmehčate vosek.
Uporabite kapljice vodikovega peroksida.
OTC izdelki so na voljo za odstranjevanje voska, kot so Debrox ali Murine Ear Drops.

Žarnice brizge ali domači kompleti za namakanje
Če se po uporabi teh kapljic še vedno počuti blokirano uho, pokličite zdravnika na pregled. Če poskusite OTC mehčalce za ušesni vosek, morate nujno vedeti, da pred uporabo izdelka niste preluknjani (perforirani). Če imate preboden bobnič in mehčalnike vstavite v uho, lahko povzroči okužbo srednjega ušesa (vnetje srednjega ušesa). Podobno lahko preprosto pranje ušesa s preluknjanim bobničem začne z okužbo. Če niste prepričani, ali imate luknjo v bobniku, se posvetujte z zdravnikom.
Nekateri ljudje so lahko preobčutljivi tudi za izdelke, ki so namenjeni za mehčanje ušesa. Če se pojavi bolečina, občutljivost ali lokalni kožni izpuščaj, je treba uporabo teh kapljic prekiniti.

Ko se vosek toliko nabere, da blokira ušesni kanal (in moti sluh), ga mora zdravstveni delavec izprati (znano kot izpiranje), ga odstraniti s sesanjem ali ga odstraniti s posebnimi instrumenti. Druga možnost je, da zdravnik predpiše kapljice za uho, ki so namenjene za mehčanje voska (kot je trolamin polipeptid oleatne ušesne kapljice [Cerumenex]).

Ali je v redu, da uporabite Q-nasvete ali druge predmete, da odstranite odvečni ušesni vosek?
Večina poskusov čiščenja ušes z uporabo bombažnih brisov povzroči, da vosek še potisne v ušesni kanal. Vosek se ne tvori v globokem delu kanala v bližini bobniča, ampak samo v zunanjem delu kanala v bližini zunanje odprtine. Torej, ko zdravnik vidi z voskom potisnjen proti bobniču, on ali ona ve, da je to pogosto zato, ker ste sondirali svoje uho s stvarmi, kot so Q-Tips, bobby zatiči ali zviti zavite prtičke. Ti predmeti služijo le kot vlečni drogovi, ki potiskajo vosek globlje v uho in lahko povzročijo težave.

Koža ušesnega kanala in bobnič je zelo tanka in krhka ter se lahko poškoduje. Ušesni kanal je bolj nagnjen k okužbam, potem ko je bil očiščen “dobrega” voska premaznega tipa. Zdravniki zaradi zgoraj omenjenih prizadevanj vidijo veliko perforiranih ušes. Če imate simptome ali znake udarca ušesa, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Več si preberite na družabnih omrežjih www.diyhappy.com