MojEvro

Cene Zlata Še Vedno Padajo – Je Sedaj Pravi Čas za Investiranje?

Izgleda, da je čas za nakup zlata in nakita, saj cene rumene kovine vztrajno upadajo, kar je največji tedenski padec od novembra 2018 prejšnji teden.

Analitiki napovedujejo, da bodo cene v bližnji prihodnosti ostale pod pritiskom, v poznejšem delu leta pa se bodo povečale. 24-karatno zlato bi lahko doseglo 8-9 odstotkov in prečkalo Dh170 na gram do konca leta 2019 od sedanje ravni Dh156.75. Zaradi padca cen so nekateri veliki trgovci z nakitom v Dubaju, pa tudi Indija in Kitajska, poročali o višjih stopnjah kupcev in prodaji. Več o tem si lahko preberete tukaj: http://www.marketoracle.co.uk/Article64197.html

gold-prides-downturn

Shamlal Ahamed, generalni direktor za mednarodne operacije na Malabar Gold in Diamonds, je dejal, da so bili priča znatnemu povečanju kupcev v zadnjih nekaj dneh (gold prices in UAE here)

“Celotni trend cen je še vedno zelo pozitiven za kupce zlata,” je dejal.

Ole Hansen, vodja blagovne strategije pri Saxo Bank, je ugotovil, da je kombinacija stalnega povpraševanja po delnicah, močnejšega dolarja, naraščajočih donosov ameriških obveznic in nedavne zavrnitve pri 1.350 USD za unčo pomagala pritegniti dobiček v rumeni kovini. Več o padanju cen zlata si lahko preberete tukaj: https://thedailycoin.org/2018/08/27/price-of-gold-in-uae-sinks-to-lowest-level-in-17-years/

Vijay Valecha, glavni investicijski analitik pri Century Financial, je dejal, da so se mednarodne cene na zlato znižale za 4,1 odstotka v zadnjih dveh tednih zaradi sezonske narave in rezervacij dobička.

“Občutki bodo verjetno negativni v bližnji prihodnosti, toda povpraševanje bi se lahko povečalo v poznejšem delu leta na negotove gospodarske obete in spodbudno denarno politiko,” je dejal.

“Trenutna svetovna gospodarska ekspanzija, ki se je začela leta 2009, je že precej pretekla in bi se lahko leta 2020 spustili v recesijo. Ta gospodarska negotovost skupaj z okoljem z ugodnimi obrestnimi merami bi morala zvišati vrednost zlata za 8,5 odstotka glede na sedanje ravni. Do konca leta bi lahko dosegli 24-karatno zlato ZAE na Dh171,40 do konca leta.

Tradicionalno, po njegovem mnenju, se povpraševanje po zlatu po koncu kitajskega novega leta zmehča, prav tako pa tudi vrhunec indijske poroke. Tudi 1,340 $ – 1,360 je močno območje odpornosti na mednarodnem trgu zlata, kjer pridejo prodajalci.

Opozoril je, da so se centralne banke ZDA, Evrope, Kitajske in Indije na nedavnih srečanjih o denarni politiki obrnile dovzetno, kar pripoveduje za brezobrestno rumeno kovino.

V preteklem letu so cene zlata dosegle najvišjo vrednost 17. aprila 2018, ko je dosegel najvišjo vrednost v višini 1.350,70 $, nato pa se je 15. avgusta umaknil na 1.175,30 USD. od takrat dalje in je v petek končal na 1.293,44 USD.

Update 5.4.2019

Cene zlata še vedno padajo. Tokratni razlog za padanje cen zlata je verjetno močan vzpon cen kriptovalut v zadnjem tednu. Zdi se, kot da bi investitorji zavohali novo rast Bitcoina in svoje investicije prestavili iz delniških trgov in zlata v kriptovalute. Investitorji napovedujejo najverjetneje novo rast cen zlata va naslednjem mesecu . to so sporočili tudi iz spletnega časopisa praguepost.com